3 Ιουλίου 2013

Ελιές Βόλου Δημήτρη Κοσμόγλου

Η Ελιά είναι ο καρπός του ελαιόδεντρου, από τα πιο σημαντικά κομμάτια της γεωργίας της μεσογείου  το οποίο μπορεί να καταναλωθεί, μετά την επίκριση του, σε φαγητά λαδερά, σκέτη ή σε σαλάτες. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελαιολάδου και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες.
       α. μικρόκαρπες
       β. μεσόκαρπες
       γ. αδρόκαρπες 
   Οι ελιές του Δημήτρη ανήκουν στην κατηγορία των αδρόκαρπων και διατηρούνται σε άλμη με 6% αλάτι ώστε να μην είναι ιδιαίτερα αλμυρές. Είναι μεγάλες, σαρκώδης ελιές ατσάκιστες ώστε να μην έχουμε απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών και ξεπικρίζουν φυσικά, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο. Υπάρχουν οι πράσσινες που γίνονται σε άλμη και αρωματίζονται με λεμόνι, και οι μαύρες τύπου καλαμών. 
   Στα διάφορα μέρη της Ελλάδας μπορούμε να δοκιμάσουμε ελιές σε διάφορες εκδοχές. Στην Κρήτη αλατσοελιές με θρούμπι και ρίγανη, στην Καλαμάτα ελιές καλαμών στη σαλάτα, στην Θάσο θρούμπες με λίγο ελαιόλαδο και θυμάρι. Μία πολύ καλή ιδέα με πολύ γευστικό αποτέλεσμα είναι η μαρινάδα.
   Μία απλή μαρινάδα είναι η εξής : 
Στύψτε δύο πορτοκάλια και βάλτε στο μίξερ το χυμό τους με 1/2 κρεμμύδι ξερό, λίγο άνιθο φρέσκο, χτυπημένο κόλιανδρο στο γουδί, λίγο μέλι και ανακατέψτε καλά. συμπληρώστε 2 κουταλιές του γλυκού σιναπόσπορο ολόκληρο μαζί με τις ελιές και αφήστε το στο ψυγείο. 
   Αν θέλετε προσθέστε και ελάχιστο  εστραγκόν για να σπάσει την γλυκύτητα.

Διατίθενται χύμα και κοστίζουν 
πράσσινες 5€ το κιλό και
μαύρες 5,50€ το κιλό

πληροφορίες +30-210.38.36.661